Nors daugelis žmonių renkasi gerti gryną arbatą be jokių priedų, kad geriau pajustų jos natūralų aromatą ir skonį, vis dėl to yra nemažai arbatos gerbėjų, kurie mėgaujasi ja su pienu ir labai vertina kreminę, švelnią tokio gėrimo tekstūrą. Pasakysite, dar viena iš Anglijos atkeliavusi mada… Ir labai suklysite! Arbata su pienu paplitusi tarp pasaulio tautų žymiai plačiau, ir jos šaknys žymiai giliau, nei europietiškoji arbatos gėrimo istorija.
Taivano pieniška arbata, indiškoji masala chai, The Tarik, pateikiama Malaizijoje, Indonezijoje ar Singapūre – tai tik keletas rytietiškų tradicinių arbatos su pienu ruošimo būdų. Chrestomatiniame leidinyje The True History of Tea rašoma, kad arbatos su pienu istorija kildinama būtent iš pietų ir vidurio Azijos. Pavyzdžiui, XIII amžiaus rašytiniai šaltiniai liudija, jog Mongolijoje imperatoriškųjų rūmų gydytojas ruošė arbatą naudodamas sviestą ir varškę… Sunku įsivaizduoti, kas tai buvo – gėrimas, ar labiau valgis…
Istoriškai, viena seniausių laikoma Tibeto sviestinė arbata, gaminama su lydytu sviestu, pienu ir žiupsneliu druskos. Į Tibetą arbatą VIII-tame amžiuje atsigabeno Kinijos pasiuntiniai. Tibeto žmonės gana greitai priėmė šį gėrimą ir priderino jį savo atšiaurioms ir asketiškoms gyvenimo sąlygoms. Arbata su sviestu ir pienu yra maistingesnė, kaloringesnė, šildanti ir padeda palaikyti organizme tinkamą hidratacijos lygį. Naudojamas tiek ožkų, tiek vietinių avijaučių (jakų) pienas.
Kas pirmieji pradėjo gerti arbatą su pienų Europoje, nėra tikslių duomenų. Vieni šaltiniai rašo, kad tai buvo olandai, nužiūrėję tokį būdą iš kiniečių, kiti teigia, kad arbatos su pienu madą Europoje pirmi pradėjo prancūzai. Pastarosios idėjos šalininkai, kaip įrodymą, cituoja Madame de Sevigne, garsią Liudviko XIV rūmų metraštininkę, kuri viename savo laiškų aprašė arbatos gėrimą su pienu Madame de la Sablière salone. Bet kuriuo atveju, pragmatiškieji britai buvo tie, kurie XVIII amžiuje labiausiai “prisijaukino” arbatą su pienu. Kodėl pienas taip išpopuliarėjo? Yra versijų, kad taip buvo maskuojamas blogo Londono vandens kvapas, ar sušvelninamas nekokybiškų arbatžolių skonis. Dar viena versija, jog pienas padėjo sumažinti arbatos temperatūrą puodelyje ir taip saugojo plonutį, nepaprastai brangų porcelianą nuo įtrūkimų. Ši versija taip pat duoda logišką atsakymą į dilemą, kas pirmiau: arbata ar pienas. Bent jau tuo laikmečiu, atrodo, pirmiau buvo pilamas pienas.
Kokia gi arbata tinkamiausia mėgautis su pienu?
Puodelis stiprios, aromatingos juodosios arbatos su pienu – idealus pasirinkimas pusryčiams. Čia jums ir atsakymas, kokia arbata tinkamiausia – visos juodosios, pusryčių tipo arbatos. Paprastai tokioms arbatoms priskiriamos juodosios arbatos iš Indijos Assamo regiono, Šri Lankos smulkinta juodoji arbata (BFOP ar BOP), Kenijos ir Ruandos juodosios arbatos, taip pat šių arbatų mišiniai. Rekomenduojame jums vieną iš tokių mišinių – Canton 1843. Pusryčių tipo arbatos išsiskiria skrudinto salyklo aromatu ir karamelišku, šiek tiek karstelėjusiu saldumu, kuris nuostabiai dera su kremine pieno tekstūra. Įvairiose Europos šalyse, skirtingai nei Jungtinėje Karalystėje, labai populiaru pienu pagardinti Earl Grey juodąją arbatą. Unikalus, intensyvus bergamotės aliejaus aromatas ir pieno švelnumas čia sukuria pikantišką ir išskirtinį derinį.
Keletas esminių rekomendacijų norintiems mėgautis puikia arbata su pienu:
- Jei gersite su pienu, ruoškite stipresnę arbatą – 4 g birių arbatžolių vienam puodeliui (250 ml) arbatos paruošti bus kaip tik.
- Brandinti galima pagal savo nuožiūrą, bet mes rekomenduojame ne trumpiau, kaip 3 - 4 min.
- Stiklas ir keramika yra tinkamiausios medžiagos jūsų arbatinukui. Metaliniai arbatinukai gali slopinti infuziją ir sugadinti skonį. Prieš dėdami arbatžoles, pašildykite arbatinuką, taip gausite neįtikėtinai intensyvų aromatą, nes šiluma suaktyvina arbatžoles. Be to, į šiltą arbatinuką supiltas vanduo nepraras temperatūros – visa jo jėga bus skirta arbatos skoniui ir stiprumui gauti.
- Arbatos mėgėjai labiausiai rekomenduoja vidutinio riebumo pieną (2,5 – 3,5 proc.). Jie teigia, kad jis sukuria geriausią arbatos konsistenciją. Tačiau kai kurioms arbatoms (pvz., Canton Wilde Chai) ypač rekomenduojame išbandyti natūralų nenugriebtą karvės pieną. Taip pat galima naudoti ožkos pieną.
- Nors paprastai nerekomenduojama naudoti grietinėlės (ji per daug sodri ir riebi), yra regionų, kaip šiaurės vakarų Vokietijoje esanti Fryzija, kur mėgaujamasi marmurine arbata, paruošta su grietinėle ir nerafinuotu cukrumi.
- Jei mėgstate arbatą maišeliuose/piramidėse, taip pat galite vadovautis aukščiau išvardintais patarimais: pašildykite puodelį prieš užpildami arbatos pakelį, brandinkite šiek tiek ilgiau, nei tai darote paprastai. Ir niekada nepilkite pieno, kol arbatžolės dar bręsta (tai yra, kol maišelis dar puodelyje), nes tai sutrikdys teisingą užplikymo temperatūrą ir tikrai suprastins jūsų arbatos skonį.
Tiems, kurių organizmas netoleruoja laktozės
Nenusimenam ir leidžiamės į paieškas. Augalinis pienas – štai jums sprendimas! Beje, eksperimentuoti gali ir nesusiduriantys su laktozės toleravimo problema – įvairovės juk dar niekam nebuvo per daug...
Šiais laikais augalinio pieno galime surasti kiekviename didesniame prekybos centre. Paragaukite arbatos, užbaltintos migdolų, ryžių ar sojų pienu. Suradę tinkamą derinį, Jūs nustebsite, kaip gali pasikeisti Jūsų mėgstamo ir įprasto gėrimo skonis. Keletas arbatos ekspertų rekomendacijų:
- English Breakfast arbata geriausiai tiks su lengvos ir švelnios tekstūros ryžių pienu;
- sojų ar avižų pienas yra riebesnis, todėl rekomenduojame jį naudoti sodriai, stipriai ir net šiek tiek aitrokai arbatai paskaninti, pavyzdžiui, Earl Grey, o drąsesniems pasiūlysime dūminį Lapsang Souchong;
- migdolų pieno saldumas geriausiai tiks arbatai su išraiškingomis prieskonių ir vaisių natomis, pvz., Canton Wild Chai.
Nebijokite netikėtų eksperimentų
Kai norisi kažko naujo, visada rekomenduojame pasitelkti fantaziją. Pavyzdžiui, nors žalioji arbata nėra tarp rekomenduojamų gerti su pienu, tačiau Matcha Latte jau užkariavo arbatos gerbėjų širdis įvairiose šalyse. Jei mėgstate Matcha su pienu, paragaukite ir jazminų žaliosios arbatos pagardintos pienu - lengvas vasaros gėlių dvelksmas ir pieno šilkas...
Kitas netikėtas pasiūlymas – sodri ir aromatinga raudonoji Rooibos arbata su pienu jūsų pusryčiams. Tokia arbata tikrai gali tapti puikia alternatyva be kofeino, tinkama tiek pusryčiams, tiek popietei. O šaltoji Rooibos su pienu ir migdolų sirupu – tai tikra vasariška egzotika.
Skanių atradimų!