Kaip laikyti arbatžoles? Patarimai, kurie padės ilgiau mėgautis šviežios arbatos skoniu

Arbata Arbatos indai Naudingi patarimai

Garantuoju, kiekvienam yra tekę išgyventi situaciją, kai virtuvinės spintelės gilumoje aptikote bevardę dėžutę su neaiškios išvaizdos ir kvapo augaliniais „sausuoliais“. Jūs atsargiai apžiūrinėjote ir uostėte tuos keistus gelsvai rudos spalvos lapus, bandydami prisiminti-atspėti, kokia gi čia galėjo būti arbata ir iš kur ją gavote... Galiausiai ryžtatės išbandyti šias arbatžoles ir jau po pirmojo gurkšnio suprantate, kad jokio skonio, anei aromato čia senai nebeliko.

Taigi, visiems aišku, kad šviežia arbata yra pati geriausia. Bet juk kokybišku produktu norisi mėgautis kuo ilgiau, ir kuo ilgiau išlaikyti pamėgtas arbatžoles kvapnias, ryškias ir šviežias (ypač, brangią rūšinę arbatą). O kaip tai padaryti, skaitykite toliau. 

Pirmiausia, reikėtų žinoti, kad skirtingos arbatžolių rūšys turi skirtingus kokybės garantijos terminus: mišiniai su natūraliais skonio ir aromato priedais praranda savo kokybę greičiau, nei arbatžolės be jokių priedų. Žalioji arbata sensta greičiau, nei juodoji ar vulong. Pagrindinė taisyklė, taikytina visoms be išimties arbatžolėms, - laikykite jas sandarioje, neskaidrioje pakuotėje ir, jei įsigijote didesnį kiekį ilgesniam vartojimui, būtinai pažymėkite arbatžolių rūšį, arbatos pavadinimą, įsigijimo datą.

Jei nusipirkote didesnį kiekį arbatžolių (100 g, ar daugiau), rekomenduojame nenaudoti iš visos pakuotės, o kasdieniam naudojimui, persipilti mažesnį kiekį arbatžolių į kitą indelį. Taip arbatžolės mažiau kontaktuos su oru ir išliks šviežesnės. Pradėtą pakuotę pasistenkite sunaudoti per 12 mėnesių nuo jos atidarymo – išhermetintoje pakuotėje arbatžolės, nors ir minimaliai, oksiduoja, todėl, bėgant laikui praranda savo skonį ir aromatą.

Pagrindiniai visu arbatžolių priešai: oras, saulės šviesa ir drėgmė. Todėl, norint kuo ilgiau išsaugoti jų kokybę, būtina griežtai laikytis šių taisyklių:

  1. Sandarus, šviesai, orui ir drėgmei nepralaidus indas.
  2. Laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje.
  3. Vengti stipraus kvapo produktų kaimynystės

Arbatžolių laikymui rinkitės sandarias dėžutes, kurios nepralaidžios saulės šviesai. Geriausiai tinka sandarios metalinės, alavinės dėžutės, kurios neleidžia į vidų patekti drėgmei ir pašaliniams kvapams. Stikliniai indai yra netinkami arbatžolėms laikyti.

Tinkamiausia vieta arbatžolių laikymui – tamsi virtuvinė spintelė, esanti atokiau nuo šilumos šaltinių. Saulės šviesa ir aukšta temperatūra arbatžolėms taip pat kenksmingos – jos blunka, perdžiūsta ir pradeda dulkėti. Tokios arbatžolės dar greičiau pasensta.

Arbatžolės – puikus kvapų absorbentas, jos puikiai pagelbės jums, kai norėsite atsikratyti įkyraus kvapo šaldytuve, tiesiog suberkite panaudotas arbatžoles ant lėkštutės ir įdėkite valandai-kitai į šaldytuvą. Dėl šios jų savybės šaldytuvas nėra tinkama vieta arbatžolių laikymui – hermetiškoje aplinkoje labai sunku išvengti kitų maisto produktų kvapo. Todėl, jei norite mėgautis gardžia arbata be netikėtų „poskonių“, laikykite arbatžoles kuo neutralesnėje aplinkoje, atokiai nuo prieskonių, kavos ar kitų stipraus kvapo produktų.

Žalioji arbata 

Žalioji arbata yra labiausiai neatspari aplinkos veiksniams. Tik šviežia ir kokybiška žalioji arbata pilna subtilių, lengvų, nupjautos žolės, gėlių ir jūros dumblių aromatų. Subtilios gėlinės ir gaivios pavasarinės natos pradeda blėsti vos praėjus keletui mėnesių po derliaus nuėmimo. Griežtai laikydamiesi visų, aukščiau išvardintų taisyklių, šviežia arbata galėsite mėgautis 6-9 mėnesius.

Baltoji, juodoji ir vulong arbata

Iš esmės, baltosios, vulong ir juodosios arbatų laikymui taikomos tos pačios taisyklės, kaip žaliosios. Tačiau šios arbatos yra mažiau jautrios oksidacijai ir aromatinių junginių skilimui, todėl jų šviežumo laikotarpis yra ilgesnis – nuo 12 iki 18 mėnesių.

Be to, dauguma fermentuotų arbatų per pirmąsias savaites po gamybos „noksta“. Reikia kelių savaičių, o kartais net kelių mėnesių, kad sodrūs gėliniai baltųjų arbatų aromatai, aitrokos I-ojo skynimo Darjeeling natos ar karamelizuoti vulong atspalviai sušvelnėtų ir harmonizuotųsi bendra skonio paletė.

Daugelis Kinijos vulong gamintojų iš Fujian provincijos tvirtina, kad geriausios jų arbatos pasiekia aukščiausią brandos lygį tik praėjus metams po derliaus gavimo. Aukštos kokybės vulong arbata iš Wuyi gali būti brandinama kelerius metus.

Gardžios ir aromatingos visiems arbatos!

Autorė: Inata Lukoševičienė

 


Ankstesnis įrašas Naujausias įrašas